Élet és Tudomány

 

Az Élet és Tudomány általános tematikájú ismeretterjesztő, kultúraközvetítő folyóirat a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat hetilapja, mely mindazokhoz szól, akik egész életükben művelődni, tanulni kívánnak. A társadalom-, a természet- és a műszaki tudományok, valamint a művészetek egységének elvét követi, s abban a folyamatban vállal szerepet, amelynek során a tudományok és a művészetek eredményei a „kulturális közvagyon" részévé válnak.

Elsősorban a magyar tudományos élet eredményeire koncentrál, jellegzetessége, hogy a kutatók saját maguk írnak eredményeikről közérthető, népszerű formában. Érdeklődésének középpontjában a magyar és nemzetközi aktuális tudományos eredmények, valamint a tudomány hétköznapi kapcsolódási pontjai állnak. Célkitűzése a tudomány iránt érdeklődő, legalább középfokú ismeretszinttel rendelkező olvasó pontos tájékoztatása. Fontos szerepe van a legújabb magyar találmányok és tudományos eredmények országos elterjesztésében, valamint a nemzetközi eredmények magyarországi megismertetésében. Fő témái között szerepel az orvostudomány, a biológia, a régészet, a fizika, a néprajz, vallástudomány és a csillagászat. Találunk az újságban könyv-, kiállítás- és tévéprogram-ajánlót is, melyek által az olvasó tovább bővítheti tudományos tájékozottságát.

A lapot 1946-ban Szent-Györgyi Albert alapította. Első példánya 1946 decemberében jelent meg, melyhez ő maga írta a bevezető cikket. Bár arculata többször változott, de címe és a színvonalas ismeretterjesztésre való igénye mindig állandó jellegzetessége volt az Élet és Tudománynak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csatolt dokumentumok

169_ev_szolgalataban.pdf